schildpad van Jan Fabre

Na vijf jaar te zijn weggeweest is "Searching for Utopia" terug, beter bekend als de schildpad van Jan Fabre.
Bovendien kreeg het plein waarop het beeld is geplaatst een nieuwe naam: het Fabreplein.

schildpad1  schildpad4

In 2003 kwam het beeld naar Nieuwpoort ter gelegenheid van het kunstevenement Beaufort. Het werd op de dijk geplaatst, maar had daar al snel te lijden onder
wind, zand, zout en toeristen en kinderen die zo verliefd op het beeld leken dat ze erop klommen. Een eerste restauratie was voor rekening van Beaufort.
Maar Nieuwpoort betaalde de tweede restauratie en plaatste het beeld meteen op een veiliger plek.

Fabreplein

Het beeld kwam bovenop een ondergrondse parking, op een plein dat meteen helemaal anders werd ingericht. Het saaie adres Dienstweg Havengeul, krijgt vanaf vandaag de naam Fabreplein. Dat heeft nog
voor politieke commotie gezorgd. Want misschien moet je eerst wel dood zijn, om een plein te krijgen. Kunstenaar Jan Fabre kan er alleen maar smakelijk om lachen.

Het Agentschap Binnenlands bestuur heeft inmiddels beslist dat het Fabreplein na amper 4 maanden van naam moet veranderen, omdat een plein naar een persoon vernoemen die nog leeft, niet mag.
Het officiƫle adres is dus terug : Dienstweg Havengeul. In de volksmond zal het toch het Fabreplein blijven, volgens de burgemeester van Nieuwpoort.

schildpad3  schildpad2

Gouden beeld

Het beeld is met bladgoud belegd en schittert dus ook letterlijk. De keuze voor bladgoud moet ook toelaten dat in de toekomst de buitenlaag nog kan gerestaureerd worden. Het beeld weegt ruim vijf ton
en is eigenlijk een zelfportret. Het is Jan Fabre zelf die is afgebeeld, schrijlings over een schildpad gezeten, alsof hij te paard rijdt. Het is een ode aan de verbeelding.

Bestijgen is verboden.

Bestijgen is voortaan verboden en zou ook onmogelijk moeten worden gemaakt door de sokkel waarop het staat en het laagje water dat constant op het grondvlak wordt gespoten.

 

terug naar startpagina                            naar FOTO-keuze                                  naar FOTO'S algemeen